+420 736 284 817
mullerova.lada@gmail.com

Jóga a Pilates Brno Lada Müllerová

Cvičení, workshopy, power jóga, pilates. Pro ženy, muže i páry.

Jóga a Pilates Brno Lada Müllerová

Vědomému pohybu se jako lektorka věnuji už více než 10 let. 

Nejprve vám ale povím, jak jsem se k tomu dostala.

Od útlého věku jsem ráda a hodně sportovala. Mým největším koníčkem byl opravdový kůň – jezdila jsem téměř každý den až do svých 19 let, ale s přechodem na vysokou školu jsem (především kvůli časové náročnosti a dojíždění) „přesedlala“ na menší zvířata – pejsky. Závodně jsem se věnovala agility a vyzkoušela i další psí sporty.

Pro podporu fyzičky jsem navštěvovala většinou běžné „komerční“ aktivity typu piloxing, zumba nebo klasické fitness. Po prvním porodu jsem měla v plánu svoje koníčky obnovit. Jenomže po těhotenství se objevila diastáza (rozestup břišních svalů), bolesti bederní páteře, a také jsem měla nějaká ta „těhotenská“ kila navíc (sama tomu při pohledu na své tělo dnes nevěřím, ale bylo to bez mála 20 kg).

Když jsem zjistila, že aktivity a sporty, které jsem dělala dříve, mému tělu již nevyhovují, začala jsem se poohlížet po cvičení, které by bylo vhodné pro ženy po porodu.

Bohužel v mém okolí v té době nic takového nebylo. Až v Praze jsem našla kurzy, na kterých mohly maminky cvičit dokonce i se svými miminky v kočárku – věnovat se sama sobě i v čase, kdy člověk nemá žádné hlídání pro svou ratolest, se mnou rezonovalo – jen ta Praha pro mě byla trošku z ruky. A tak jsem se zanedlouho stala certifikovanou lektorkou Strolleringu – cvičení pro ženy po porodu – a přinesla speciální cvičení pro ženy po porodu i do svého regionu.

Díky vedení lekcí zaměřených čistě na ženy jsem se začala mnohem více zajímat o jedinečnost ženského těla a jeho fungování. Jako lektorka cvičení pro ženy po porodu jsem se nejčastěji setkávala s touhou žen zhubnout to, co v těhotenství nabraly. Brzy jsem ale zjistila, že jen hubnout nestačí. Mnoho žen včetně mě sice dosáhlo optimální váhy, ale bříška s diastázou zůstala vypouklá a ženy si stěžovaly na přetrvávající bolesti zad – většinou krční nebo bederní páteře.

Takže i když moje tělo již vypadalo na první pohled dobře, já jsem se uvnitř dobře necítila… A stejně tak i moje klientky!

Až díky této zkušenosti jsem začala objevovat svět Pilates a Jógy. Nejprve jedinečné fyzioterapeutické a formovací účinky cvičení Pilátes a Jógových ásan. Začala jsem vnímat veškerý pohyb i sportovní aktivity v širších souvislostech. Naučila jsem se zacházet se svým tělem tak, aby nejen dobře vypadalo, ale bylo i zdravé a bez různých bolístek, které jsou způsobeny většinou špatnou technikou cvičení, dýchání nebo držení těla.

Brzy jsem zjistila, že jak pilates, tak i jógové ásany jsou ještě o něčem dalším…

Pozorovala jsem, že účinky těchto cvičení nekončí v momentě, kdy odcvičíte lekci, sbalíte si podložku a odcházíte domů. Začala jsem objevovat pro mě zcela nové cesty, které přirozeně, jednoduše a nenásilně vedou k upokojení mysli, načerpání hlubokého vnitřního klidu a ozdravení nejen těla, ale celé osobnosti. Brzy jsem pochopila, že slovo jóga má zcela jiný význam, než jak je často v těchto končinách prezentováno a že i pilates zcela oprávněně patří mezi tzv. Body & Mind cvičení.

Jsem si jistá, že díky cvičení Pilates a jógových ásan nezískáte jen skvělé tělo, ale že se ve svém novém těle budete i skvěle cítit – bez bolesti, bez únavy, bez jojo efektu, bez mizerné nálady.

Cvičení, které předávám dál ozdravuje, osvěžuje a mění člověka jako celek – nejen jeho tělesnou schránku…

Občas se setkávám s tím, že si někdo již prošel lekcemi jógy nebo pilates, které byli zaměřené pouze na cvičení těla – na posilování povrchového svalstva, provádění krkolomných nebo fyzicky velmi náročných pozic – bez respektu k fyziologicky správnému nastavení těla, bez respektu k vnitřnímu rozpoložení jedince, bez vysvětlení podstaty jednotlivých pozic.

Ne každému sedí tato spíše „gymnastická“ forma cvičení a tak pak často místo radosti z pohybu, přicházejí obavy – že je jóga moc složitá a pilates velmi fyzicky náročný. Samozřejmě že i zmíněný „gymnastický“ přístup má své místo na světě a mnoha lidem skvěle vyhovuje. Ale pokud cítíte, že to není váš šálek čaje, vězte, že existuje i přístup jiný.

Jógové ásany i pilates cviky mohou být velmi jemné i příjemné…

Všechny pozice a pohyby, kterými vás budu provázet na svých lekcích jsou nenáročné, nenásilné a tělu velmi přirozené. Vždy kladu důraz na osobní přístup a na to, aby cvičení bylo v souladu s vaší tělesnou schránkou a momentálním stavem vašeho zdraví i mysli. Účinky této jemnější práce s tělem jdou pak do velké hloubky a již po první lekci budete ohromeni efektem, který na svém těle (a nejen na těle!) ucítíte.

Druhým případem se kterým se často setkávám je, obava, že vás cvičení nebude bavit…

To pak slýchám věty o tom, že neumíte zpomalit, zklidnit mysl, že se neumíte uvolnit, že vám po celou dobu lekce budou v hlavě vířit myšlenky, že nemáte dostatečnou koncentraci, že potřebujete něco rychlejšího, prostě že jóga ani pilates není nic pro vás. Sama jsem si prošla stejným vývojem, takže dobře rozumím tomu co se ve vás odehrává. Možná vás váš vnitřní hlas pořád honí do výkonu a stresu, ale každého – někoho dříve a někoho později – jednou potká okamžik, kdy si uvědomí, že je na čase zvolnit. Jednoho dne prostě zatoužíte po tom se naučit jak vypnout hlavu a ponořit se do klidu. No ano – řeknu vám to popravdě – lekce bude pomalá. A ano, budou vám v hlavě vířit myšlenky. A ano, možná se dokonce chytíte, že se nudíte. A ano, nebude tam hrát hlasitá hudba a nebudeme poskakovat ani se jinak rozptylovat. Místo toho se budeme napojovat na vaše tělo, zklidňovat se, věnovat se jen a jen sobě, a díky tomu pak budeme krásnější, vyrovnanější, klidnější a šťastnější…

Lekce Pilátes i Jógy se mnou jsou tedy možná trošku jiné… 

Inspirované hlubokou podstatou cvičení pilates i jógy, východem, taoismem, tantrou a také mojí vlastní životní cestou a praktickými pomůckami a technikami, které mi na ní pomáhají.

Přijďte na mou lekci a poznejte jemný svět jógy, pilates, dechových technik, relaxací, meditací i energetických cvičení.

Těším se na setkání s vámi – domluvte si individuální lekci na telefonu 736 284 817 nebo se přidejte na skupinové lekce Pilates od září 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *